Már 642 szócikk közül válogathatsz.

Az Energiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes energetikai tudástár. Legyél Te is az Energiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


 Az ablakon keresztül történő fűtés már megoldott a világon, így Magyarországon is.

Az ablak egyik legfontosabb tulajdonsága megfelelő esetben az energia megtartása, vagyis a jó hőszigetelés. A jó ablak egyenlő a jó hőszigeteléssel.

Az energia nem csak az üvegen keresztül távozhat, ezért fontos az ablak részeinek tökéletes illeszkedése. Nem megfelelő illesztéseknél energiát veszthetünk, pl. nem megfelelő kerettel, vagy nem megfelelő falba illesztésnél.

Az ablak hőszigetelésének objektív mérőszáma az Uw érték, amely minél kisebb, annál hatékonyabb a szigetelés.

A napfény jelentős hőenergiát termel, így az ablakon keresztül akár fűtésre is használható.

A hőenergia ki- és beáramlását befolyásolja az ablakban található tokok száma. Így a háromrétegű üvegek hatékonyabban gátolják meg az energia távozását, ugyanakkor a napfény is nehezebben jut be az épületbe. Ezt a nehézséget küszöböli kis az úgynevezett Solar kivitel. A 3-rétegű üvegezés extra magas hőszigetelést biztosít és a teljes napenergia átbocsájtásának értéke (g-érték) olyan magas, mint a kétrétegű üvegezésnél. A 3-rétegű Solar üvegnél a teljes napenergia átbocsájtás 20%-al magasabb, mint a hagyományos 3-rétegű üvegezésnél.

A „g-érték” a teljes energiaátbocsájtási tényező. Azt mutatja, hogy a napsugárzás energiájának hány százaléka halad át az üvegezésen.

A 3-rétegű Solar üvegezés különösen a hideg téli hónapokban, a Nap alacsony pályája miatt jelent jelentős energianyereséget az épületekben. A szigetelés miatt a meleg télen a házban marad, így jóval kevesebb fűtésre van szükség. Ugyanakkor nyáron, a meleg a házon kívül marad. 


A szócikkhez társított címkék:
ablak , fűtés
Hirdetés
Médiapédia Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Szépségpédia
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár mindent a borokról szépség, divat, smink