Már 642 szócikk közül válogathatsz.

Az Energiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes energetikai tudástár. Legyél Te is az Energiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Ganz Ábrahám a magyar nehézipar egyik megteremtője, vasöntőmester, gyáros.

 

(Forrás: Wikipedia)


1814. november 6.-án született Unter-Embrach-ban, Svájcban. Ácsmesterséget tanult, majd öntőinas lett. Szokásos vándorútjuk volt akkoriban az inasoknak, ezért 1841-ben Pestre érkezett. Szerelőként dolgozott a Széchenyi által kezdeményezett gőzmalom építésénél. 1844-ben már önálló öntödéje volt Budán, ami hamar meghatározó üzemmé fejlődött. A vasúti kocsik kerekeinek kéregöntésű gyártása a nevéhez fűződik, ennek tökéletesítésére több találmányt nyújtott be. Ebből az üzemből alakult a világhírű Ganz vállalat, amely a gépipar, járműipar, a villamosipar számos területén együttműködve világhírű találmányokkal, műszaki megoldásokkal jelentkezett.


Az 1848-as szabadságharc idején ágyúkat és golyókat öntött. A szabadságharc bukása után kísérleteket folytatott, az angol Burn kéregöntési találmányát próbálta a vagonkerék gyártására alkalmassá tenni. Végül 1855-ben szabadalmaztatta is a találmányát. Ennek köszönhette a sikerét. 1852-62 között Közép-Európa első, és sokáig egyetlen kéregkerék-öntödéje ez volt. Egyaránt Ganz-kereket vásároltak az osztrák, a német, a magyar, a francia és az orosz vasutak. A tömérdek megrendelés miatt új gyárat kellett nyitnia 1858-ban.


Nemcsak a vasutaknak gyártott terméket, hanem többek között hidak (például a Lánc-híd) vas alkatrészeit is, valamint kéregöntésű malomipari rovátkolt hengereket is előállított. Később a gyár ezzel is világsikereket ért el, de már Mechwart András vezetésével.
 

1867. december 15.-én, Pesten a túlfeszített munka és családi problémái miatt öngyilkos lett.


Halála után örököseit, illetve a közvetlen munkatársait bízták meg a gyár vezetésével. Ekkor változott a gyár neve Ganz és Társára. Végül a család eladta a sikeres céget, és részvénytársasággá alakították. Így lett Ganz és Társa Vasöntő és Gépgyár Rt. a neve. Műszaki igazgatója Mechwart András lett, akinek a vezetésével a Monarchia egyik legjelentősebb vállalatcsoportja lett 1869 után. A villamos osztály létrehozása volt a legnagyszerűbb ötlete, egy új iparág alapjait teremtette meg. Ekkor már vezérigazgató volt. Végül a világhírt az egyfázisú transzformátor hozta meg a cégnek.
 


A szócikkhez társított címkék:
feltaláló , tudós
Hirdetés
Médiapédia Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Szépségpédia
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár mindent a borokról szépség, divat, smink