Már 641 szócikk közül válogathatsz.

Az Energiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes energetikai tudástár. Legyél Te is az Energiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Erős fényű izzólámpa, amely annyiban tér el a hagyományos izzótól, hogy az izzószálat egy kisméretű, többnyire kvarcüvegből készült búra veszi körül, amelyben valamilyen semleges gáz, illetve kis mennyiségű halogén elem (jód, bróm) található.

 

A halogén elemek jelenléte a halogén körfolyamat miatt javítja az izzók élettartamát és fényhasznosítását. A halogén körfolyamat lényege, hogy a halogén izzólámpákban az elpárolgott volfrám és a gáztérben jelenlévő halogén vegyület reakcióba lép és volfrám-oxijodidot alkot. A vegyület elbomlik az izzószál környezetében, a volfrám pedig lerakódik a melegebb részeken. Ez a folyamat lehetővé teszi, hogy az izzószál hőmérséklete emelkedjen, ami kedvez a fényhasznosításnak, viszont növeli a kibocsátott UV-sugárzást.

A búrának bizonyos hőmérsékletet el kell érnie ahhoz, hogy a halogén körfolyamat beinduljon.

 

 

Forrás: Wikipedia

 


A szócikkhez társított címkék:
készülék
Médiapédia Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Pókerpédia
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági és pénzügyi tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár borkulturális tudástár pókerenciklopédia