Már 642 szócikk közül válogathatsz.

Az Energiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes energetikai tudástár. Legyél Te is az Energiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A hőerőmű olyan erőmű, amely általában fosszilis tüzelőanyagokat használ, tehát tüzelőanyaga szén vagy szénhidrogén (olaj, gáz), de alkalmazhatja az energianövények, hulladékok stb. elégetéséből származó hőt is. Az így, égésből felszabadult energiát alakítja át  a hőerőmű villamos árammá. Ezeket az erőműveket általában rendkívül nagy teljesítményekre építik, és állandó üzemben tartására tervezik.


A mai, korszerű erőművek blokkokra tagolódnak. Egy blokk minden fontosabb berendezésből tartalmaz egyet, és így egy blokk önmagában is képes energiatermelésre. Viszont, hogy ha valamelyik főberendezés egy blokkban meghibásodik, akkor az összes blokk leáll (pl. kazán, [turbina]?, generátor, transzformátor), és az egyik blokk főberendezését, egy másik blokk főberendezése nem tudja helyettesíteni. 


A legnagyobb hőerőművünk a Gagarin hőerőmű, ami lignit tüzelésű. Öt blokkjának a teljesítménye mintegy 800 megawatt. 


Hirdetés
Médiapédia Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Szépségpédia
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár mindent a borokról szépség, divat, smink