Már 642 szócikk közül válogathatsz.

Az Energiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes energetikai tudástár. Legyél Te is az Energiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A napkollektor egy olyan berendezés, amely hőenergiát állít elő a napenergia felhasználásával, mely fűtésre és vízmelegítésre használható. Az épület megfelelő szigetelése mellett tavasszal és ősszel, valamint télen, kiegészítő, kisegítő fűtésként használható. Két hőcserélő közege létezik. Az egyik a folyadék, de levegőt használó fajtája is van, ezt nevezik légkollektornak. Azokat a rendszereket, melyekben a közeg keringéséhez nem használnak szivattyút,vagy ventillátort, termoszifonnak hívják. Ez kihasználja a hőmérsékletből eredő fajsúly-különbséget. Vigyázzunk! Ne tévesszük össze a napelemekkel, amelyek a napsugárzást elektromos energiává alakítja. Derült, napos időben hozzávetőleg 1 kW erősségű sugárzás érkezik minden négyzetméternyi felületre. Az éves, átlagos napsugárzás Magyarországon 3,17 kWh négyzetméterenként naponta.

Hogyan működik egy napkollektor?

   1. A fekete színű, néhány esetben tükrökkel megvilágított kollektor elnyeli a napsugár hőit és tobábbítja a kollektorban keringő folyadéknak, ami fagyálló és természetesen jó hőközvetítő.
   2. Automatika figyeli a felmelegedést és a rendszer, ha magasabb hőmérsékletet észlel, akkor elindítja a szivattyút.
   3. Ez a folyadék egy zárt hőcserélő tartályban átadja a többlet hőt  a bojlerban levő víznek. A rendszerben van egy nyomásszabályozó, valamint a hőcserélőből is lehet közvetlenül melegvizet nyerni fűtési célra.

Csakúgy, mint bármelyik árupiacon a napkollektorok között is megtalálhatóak különböző teljesítményűek, olcsóbbak, drágábbak. Az ár itt is egyenesen arányos a teljesítménnyel. Ennek a rendszernek az előnye az energia- és pénztakarékosság. Környezetkímélőbbek, mint a nem alternatív erőforrások.


A szócikkhez társított címkék:
elektromosság , zöldenergia
Hirdetés




Médiapédia Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Szépségpédia
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár mindent a borokról szépség, divat, smink