Már 642 szócikk közül válogathatsz.

Az Energiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes energetikai tudástár. Legyél Te is az Energiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A Naprendszer a [Nap]? gravitációs tere által egyben tartott [bolygórendszer]?, vagyis a Napot és a körülötte keringő bolygók összességét értjük alatta. Számítások szerint ez két fényév sugarú gömb és megközelítőleg 4,5 – 5 milliárd éve alakult ki egy óriás molekulafelhő gravitációs összeroskadása következtében.  Ezután alakultak ki a bolygók a protoplanetáris korongból. A Naprendszer a Tejútrendszer több milliárd naprendszerének egyike.
 

A Naprendszer felépítése:

 Naprendszer
(forrás: http://www.istenem.hu/foldi-elet-feltetelei.html)
 
A Naprendszerben egy magányos [csillag]?, nyolc nagybolygó, több Plútó, 130-nál is több ismert hold, több millió kisbolygó, több milliárd üstökös és rengeteg porszemcse található. Központjában a Nap helyezkedik, mely a legnagyobb mind közül. A bolygókat a Nap tömegvonzása tartja az ellipszispályájukon. 
A rendszer egy belső és egy külső Naprendszerből áll. A belső naprendszer a kisebb rész, a Naptól a fő [aszteroida]?öv külső széléig terjed. 
A külső naprendszer főként a gázbolygók és üstökösök „otthona”.

A belső naprendszer kőzetbolygói:

  • Merkúr
  • Vénusz
  • Föld
  • Mars

A külső naprendszer óriásbolygói:

  • Jupiter
  • Szaturnusz
  • Uránusz
  • Neptunusz
A bolygókon kívül kisebb égitestek is jelen vannak a Naprendszerben. Ilyenek a törpebolygók, mint a Ceres, Plútó, Haumea, Makemake és az Erisz. A törpebolygóknak kísérőholdjuk is van. 
Az [üstökös]?ök, a kentaurok és a bolygóközi por más pályán, főként elnyújtott ellipszis pályákon, vagy az ekliptikáétól eltérő síkban mozognak.
A Naprendszerben az űridőjárást a napszél befolyásolja. Ez a csillagokból kiinduló részecskeáramlás, ami az égitestekkel kölcsönhatásba lép. A Naprendszer határa addig tart, amíg a napszél, vagyis a heliopauzáig. Itt a napszél sugárnyomását kiegyenlíti más csillagok szeleinek sugárnyomása. A Naprendszer gravitációs határa azonban ennél is messzebbre tehető.
 

Hirdetés
Médiapédia Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Szépségpédia
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár mindent a borokról szépség, divat, smink