Már 642 szócikk közül válogathatsz.

Az Energiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes energetikai tudástár. Legyél Te is az Energiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


 Hagyományos padlófűtés:

A melegvizes fűtésrendszerek egyik legközkedveltebb fajtája a padlófűtés. Előnye, hogy a radiátoros fűtésnél alacsonyabb hőfokon is jobb komfortérzetet ad, esztétikusabb, hiszen nem látunk fűtőtestet, energiatakarékos, mert a rendszerbe vezetett fűtővíz szükséges hőmérséklete kevesebb, mint a fele a radiátoros fűtésnél használtnak, így költséghatékonyabb.
Hátránya a viszonylag nagy hőtehetetlenség (lassan fűt fel, lassan hül ki. Ennek oka, hogy míg a radiátoros fűtésnél a helyiség levegőjét közvetlenül melegítjük, a padlófűtésnél a fűtéscsövek a szoba bizonyos vastagságú padlóbetonjában vannak elhelyezve, így azt melegítik. Az aljzatbeton átmelegedése, és kihűlése viszonylag sok időt vesz igénybe (felmelegedés kb 3 óra).
Kezdetben a padlófűtés csöveit hagyományos rézcsövekkel oldották meg, mára ezt a technológiát felváltotta az ötrétegű alumíniumbetétes műanyagcső, mely könnyebben szerelhető, jobban ellenáll a korróziónak, vízkő és egyéb lerakódásoknak. Maga a cső méterenkénti ára valamivel magasabb, de egyszerűbb szerelhetősége miatt körülbelül azonos árban van a rézcsöves technológiával.
Padlófűtés beépítési sémája:
1. Szerelőbeton
2. Lépésálló hőszigetelő lap
3. Hőtükör fólia
4. Beton térháló (amihez a csöveket rögzítik)
Modernebb rendszereknél a hőszigetelő lap úgy van kiképezve, hogy az azon elhelyezett vájatokba lehet tenni a csővezetéket, így a térháló használata feleslegessé válik
5. Padlófűtés csőrendszer
6. Aljzatbeton (minimum 6-8 cm)
7. Padlóburkolat (kifejezetten padlófűtéshez ajánlott és/vagy használható járólap, parketta, vagy padlószőnyeg)
 
Elektromos padlófűtés
A hagyományos vízkeringetéses padlófűtés viszonylag sok helyet és munkát emészt fel, ezzel szemben az elektromos padlófűtés könnyen telepíthető, lényegesen jobb energiafelhasználással bíró megoldás. 1 m2-re 75-150 W közötti teljesítményszükséglet és közel 100%-os energiahasznosítás jellemzi.
Az ellenállásos elven működő fűtőkábelek további előnyei
hálózatról üzemeltethetőek, 
bármikor hosszabbíthatóak, visszabonthatóak
önszabályozós fűtőkábelek, melyek teljes hosszban érzékelik a környezeti hőmérsékletet, és automatikusan beszabályozzák a fűtést a kívánt értékre 
nem kell tartani a vízszivárgástól
magas élettartamúak, 
alacsony a karbantartási igényük
nincsenek kitéve fagyveszélynek
Az termosztáttal, és/vagy programozható kapcsolóórával vezérelhető.
Mivel közvetlenül a burkolat alatt van elhelyezve, a fűtés gyorsan, késedelem nélkül reagál az áram alá kapcsolásra.
 


A szócikkhez társított címkék:
padlófűtés
Hirdetés
Médiapédia Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Szépségpédia
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár mindent a borokról szépség, divat, smink