Már 642 szócikk közül válogathatsz.

Az Energiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes energetikai tudástár. Legyél Te is az Energiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


 A gépész- és villamosmérnök, Széchenyi- díjas energetikus, egyetemi tanár, az MTA rendes tagja 1934-ben született. Kutatási területe az [energetika]?. Nevéhez köthető a hibrid-fluidizációs tüzelési rendszer kidolgozása, valamint több hőerőmű üzembe helyezése. A Villamosenergia-ipari Kutatóintézet igazgatóhelyettese volt 22 éven át. 

A BME gépészmérnöki karán szerzett villamosmérnöki diplomájával először a Csepeli Erőműnél vállalt állást. Később az MVM-nél dolgozott 12 évig. 1970-ben fogott bele a komolyabb tudományos tevékenységbe a Villamosenergia-ipari Kutatóintézet igazgatóhelyetteseként. 1990-ben vált régi egyeteme tanárává, az energetika tanszéken, majd 14 év múlva professor emeritusi címet is kapott. Idő közben az MTA rendes tagjává választották. Tisztségei körét az Energiagazdálkodási Tudományos Egyesület elnökségi tagja és az Energia Világkonferencia magyar nemzeti bizottságának elnöke címmel bővítette az idők során. 
Fő kutatási területe az energetika és a tüzeléstechnika volt. Az ezredforduló után a globális felmelegedés energetikai problémáit kutatja. Legjelentősebb szabadalma a már fent említett hibrid- fluidizációs tüzelési rendszer, mely jelentősen mérsékli a [károsanyag-kibocsátást]? és stabilizálja a tüzelést. További szabadalma a szénőrlőmalom és egy olyan szénpörgő, amely képes alacsony nitrogén-oxidos tüzelést biztosítani. 
Jelentős szerepet vállalt az Ajkai Hőerőmű, az Oroszlányi Erőmű, a Dunamenti Erőmű és a Bánhidai Erőmű üzembe helyezésében.
 
Díjai, elismerései:
 
Senger Hungaricus-díj, 1975.
Széchenyi-díj, 1997.
Akadémiai-Szabadalmi Nívódíj, 2008.
 


A szócikkhez társított címkék:
reményi károly
Hirdetés
Médiapédia Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Szépségpédia
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár mindent a borokról szépség, divat, smink