Már 642 szócikk közül válogathatsz.

Az Energiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes energetikai tudástár. Legyél Te is az Energiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


  • (1811. március 31. – 1899. augusztus 16.) német kémikus volt. A földtan és az ásványtan mellett a fiziRobert Wilhelm Bunsenka és a kémiai tanulmányok, vulkáni és magmás folyamatok vonzották.
  • 1859-ben Gustav Kirchoffal megfigyelte, minden elem egy meghatározott hullámhosszú fényt sugároz. Ilyen tanulmányozások után vált lehetővé a színképelemzés, amely a Nap és a csillagok vizsgálatának nagyon fontos módja. A színképelemzés mellett azonnal felfedezett két alkáli csoportba tartozó fémet, a céziumot és a rubídiumot.
  • 1830-ban doktorált kémiából a Göttingeni egyetemen. Diplomázása után a Marburgi, a Breslaui és más egyetemeken tanított.
  • Heidelbergben volt professzor (1852-99), ahol kiváló kémiai iskolát hozott létre. Kísérleti és analitikai munkával foglalkozott, csak a laboratóriumáért és a tanítványaiért élt, akik között nagyon népszerű volt. Sosem nősült meg. 
  • 1834-ben a frissen kicsapott vasoxid-hidrátban találta meg az arzénmérgezés ellenszerét.
  • 1837-ben szerves kémiai vállalkozást kezdett. E vállalkozás során 6 évig a kakodilt vizsgálta, ami erősen arzéntartalmú vegyület, majdnem arzénmérgezést szenvedett, és egyik szemét el is vesztette egy robbanás során. A szerves fémvegyületekkel kapcsolatos kutatásait Edward Frankland folytatta tovább.
  • Az olvasztókemencéből kibocsátott gázok összetételét vizsgálta, és kidolgozta a gázok térfogatmérési módszerét. Az összetétel vizsgálat során kimutatta, hogy a hő 50-80 vagy még több százaléka kárba megy, amit 1857-ben a Gasometrische Methoden című munkájában összefoglalt.
  • Elsőként állított elő fémes állapotú magnéziumot, 1841-ben feltalálta a szén-cink galvánelemet (amit később róla neveztek el), 1844-ben kifejlesztette a zsírfolt-fotométert a fény mérése céljából.
  • 1845-ben kifejlesztette a gázanalízist, amivel a tüzelőberendezésekben lehet az égési folyamatot optimalizálni, de a szűrőszivattyút, jégkalorimétert, és a gőzkalorimétert is Ő fedezte fel.
  • A Bunsen égőt is Ő találta fel, amelynél az éghető gáz még gyulladás előtt, szabályozható módon keveredik a levegővel, s így forróbb láng állítható elő, de a kifejlesztésében már nem igazán vett részt.

 


Hirdetés
Médiapédia Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Szépségpédia
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár mindent a borokról szépség, divat, smink