Már 642 szócikk közül válogathatsz.

Az Energiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes energetikai tudástár. Legyél Te is az Energiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Thomas Young (1773. június 13. - 1829. május 10.) angol orvos és fizikus, egyiptológus, polihisztor, tudós, kutató. Ismert a fénytan területén elért eredménye miatt, és a részben megfejtett egyiptomi hierogrifák (különösen a Rosetta kő) miatt, mielőtt Jean-François Champollion végül kibővítette a munkáját. Csodálták, többek között Herschel és Einstein is.

Thomas Young

 • Milvertonban született. Két éves korában már olvasott, hat évesen már latinul beszélt, és 14 évesen elsajátította a görög, francia, olasz, héber, kaldeus, szír, szamaritánus, arab, perzsa, török ​​és amhara nyelvet.
 • 1792-ben kezdte el az orvosi egyetemet Londonban. A nagy- nagybátyja londoni praxisához szeretett volna csatlakozni. 1794-ben Edinburghban folytatta orvosi tanulmányait, majd 1795-ben Göttingenben tanult..
 • 1793-ban a Royal Societyben tartott előadást a szem alkalmazkodóképességéről, és 1794-ben az akadémia tagjává választotta.
 • 1796-ban szerzett orvosi diplomát Göttingenben.
 • Cambridgben tanult tovább, ahol hangtani és fénytani kísérleteket végzett. Bevezette azt a rugalmasságtani mennyiséget, ami még mindig az Ő nevét viseli.
 • 1799-ben, Londonban kezdett el orvosként dolgozni.
 • 1802-től haláláig a Royal Society, a brit tudományos szervezet külügyminisztere volt.
 • 1811-tól Szent György Kórház orvosa, Londonban, és halálig, 1829-ig ott dolgozott.
 • Legismertebb a két-rés kísérlete, amellyel a fény hullámainak interferenciáját észlelte, de szintén ismert a Youn-modulusról, amely egy adott anyag rugalmasságáról nyújt információt.
 • Kettős rés kísérletében Youg fogott két nem átlátszó lemezt, ahol mindkettőn volt egy azonos méretű rés, és ezeket a lemezeket párhuzamosan egymás mellé tette, és megvilágította. A túloldalon levő felületen, amelyre rávetődött a fény, ami a két párhuzamos résen átjött, sötét és megvilágított csíkokat észlelt egymás mellett, és ez vezette arra a gondolatra, hogy a fény egy hullám.
 • A Young rugalmassági modulus még mindig a mérnökök fontos eszköze. Ő volt az első, aki az ”energiát” a modern formájában használta (képesség munkavégzésre). Young cáfolta meg az elméletet, miszerint a hő egy kalória nevezetű tömeg nélküli gázból/folyadékból tevődik össze, ami a melegebb testektől folyik a hidegebbek felé.
 • Egyebek között a szív és az artériák működését is leírta, kidolgozott egy elméletet, miszerint a színek észlelését a szemben három különböző receptor végzi (ezt az elméletet később Hrmann Helmholz be is bizonyította), leírta a szemtengelyferdülést, és fontos szerepet játszott a Rosetta kő dekódolásában, és a hieroglifák megfejtésében.


A szócikkhez társított címkék:
egyiptológus , Rosetta kő , Royal Society , színek észlelése , Thomas Young
Hirdetés
Médiapédia Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Szépségpédia
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár mindent a borokról szépség, divat, smink