Már 641 szócikk közül válogathatsz.

Az Energiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes energetikai tudástár. Legyél Te is az Energiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


 Napjainkban az U érték a hőszigetelési érték helyes kifejezése. Néhány éve még K értéknek hívták. Az U és a K érték hőátbocsátási tényezőt jelent. A hőátbocsátás megmutatja, hogy az épületszerkezeten egységnyi idő alatt mennyi energia távozik. 

 

A hővezetési tényező az adott anyagnak 1 méter élhosszúságú kockájára vonatkozik, és annak szemben lévő lapjai közötti hővezetést határozza meg. Mértékegysége a W/mK.
 
A hőátbocsátási tényező egy tetszőleges vastagságú, 1 négyzetméteres keresztmetszetű hasábra adja meg az értéket, így tehát annak mértékegysége W/m2K. Ez utóbbi a közvetlenül használható, hiszen csak a felülettel és hőmérsékletkülönbséggel kell beszorozni. Ahol viszont az előbbit adják meg, azt el kell osztani a fal tényleges vastagságával, mivel kisebb a fal, emiatt pedig több energiát enged át.


A szócikkhez társított címkék:
U érték
Médiapédia Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Pókerpédia
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági és pénzügyi tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár borkulturális tudástár pókerenciklopédia