Már 642 szócikk közül válogathatsz.

Az Energiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes energetikai tudástár. Legyél Te is az Energiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Az urán a periódusos rendszer 92. számú eleme, radioaktív [nehézfém]?, mely nevét az Uránusz bolygóról kapta.
Az urán jellemzően az urán 234-es, 235-ös és 238-as tömegszámú [izotóp]?jai fordulnak elő a természetben. Elszórtan az egész földkéregben előfordul, kitermelése azonban csak azokon a helyeken gazdaságos, ahol az átlagos 3-5 gramm/tonna (ppm) koncentrációval szemben minimum 3-5000 ppm. A jellemzően 5-8000 ppm koncentrációjú urán-szurokércből nyerhető ki gazdaságosan. 
Az urán-szurokérc (uraninit) ásvány az urán-dioxid és az urán-trioxid keveréke. Más anyagokkal is szennyezett a kőzetben erek formájában fordul elő. Kísérő ásványként más ércekkel együtt található.
Elsősorban Kanadában, Japánban, Csehországban, Norvégiában,Oroszországban, Kirgizisztánban, Kongóban, Nigériában, Kenyában, Szomáliában, a Dél-afrikai Köztársaságban fordul elő. Fontos lelőhelye Kazahsztán, Üzbegisztán és . Magyarországon kis mértékben Pécs környékén bányászták.

UránércAz uránszurokérc fő szennyezői:

  • a tórium-dioxid (ThO2), 
  • ólom-oxid (PbO),
  • elemi rádium (Ra), 
  • tórium (Th), 
  • cérium (Ce), 
  • lantán (La) 
  • erbium (Er).
 
Egyes becslések szerint a világon fellelhető kitermelhető mintegy 35 millió tonna uránércből gazdaságosan mindössze 5 millió tonna érhető el. Mivel az elsődleges felhasználók – az atomerőművek – a ritka 235-ös tömegszámú izotópot használják, az uránércből kinyert uránt dúsítani kell. A dúsított urán-oxidot előállító országok közül a legjelentősebbek Kanada (~28%), Ausztrália (~23%), Kazahsztán (~10%) Oroszország (~8%), Namíbia (~7,5%), Niger (~7,5%), és Üzbegisztán (~5%).
 

 

Hirdetés
Médiapédia Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Szépségpédia
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár mindent a borokról szépség, divat, smink