Már 642 szócikk közül válogathatsz.

Az Energiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes energetikai tudástár. Legyél Te is az Energiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


 Azokat az erőműveket nevezzük vízerőműnek, amelyek a vízenergiát hasznosítják. A vízenergia a megújuló energiaforrások közé tartozik, tehát nem szennyezi a környezetet, nem termel sem szén-dioxidot, sem más üvegházhatású gázokat.

 

A víznek az energiáját az emberiség régóta használja. Régen Egyiptomban, Mezopotámiában és Kínában vízkerekeket alkalmaztak az energia előállítására. Azonban ezeknek az újkor elejéig használt vízkerekeknek ma már nincsen jelentősége.
 
Ma a vízenergiát legtöbbször egy gáttal elrekesztett folyó vizének felhasználásával vízturbinák és generátorok nyerik ki, és villamos energia formájában szállítják el. Ilyenkor a hasznosított energia mennyisége az átömlő víz mennyiségétől és a víz forrása és a víz kilépése helyének magasságkülönbségétől függ. Ezt a magasságkülönbséget esésnek nevezzük. A potenciális energia egyenesen arányos az eséssel. 
A világ vízerőműveinek összteljesítménye körülbelül 715000 MW. A nagy vízerőművek dolgozzák fel a legtöbb vízenergiát, a kis vízerőművek jelentősége is nagy, ezek főleg Kínában gyakoriak, itt üzemel a világ vízerőmű kapacitásának mintegy 50 %-a. 
 
Magyarországi vízerőművek
 
A legnagyobb vízerőmű a  bős-nagymarosi vízlépcső. A századfordulón néhány vízimalmot törpe vízerőműre alakítottak át, bár ezek csak elektromos energiát termelnek (pl. Gyöngyös, Pilinka, Kis-Rába, Répce, Lajta, Séde).
Hazai vízerőművek: 
 
Kiskörei Vízerőmű,
Tiszai Vízerőmű (Tiszalök),
Ikervári Vízerőmű (1896),
Kenyeri Vízerőmű (2008),
Körmendi Vízerőmű (1930), 
Csörötneki Vízerőmű (1909),
Kesznyéteni Vízerőmű (1943),
Felsődobszai Vízerőmű (1906),
Gibárti Vízerőmű (1903),
Alsószölnöki Vízerőmű,
Kvassay Vízerőmű.


A szócikkhez társított címkék:
vízerőmű
Hirdetés
Médiapédia Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Szépségpédia
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár mindent a borokról szépség, divat, smink