Már 642 szócikk közül válogathatsz.

Az Energiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes energetikai tudástár. Legyél Te is az Energiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Ezek a gázok felelősek a klímaváltozásért, a globális felmelegedésért. Minden gáz más mértékben járul hozzá a felmelegedéshez. Ez függ a sugárzási tulajdonságától, molekuláris tömegétől és légköri tartózkodási idejétől. Az általánosan elfogadott index a globális melegítési potenciál (GWP). Ez megmutatja, hogy adott tömegű üvegházhatású gáz, meghatározott időszak alatt, mekkora sugárzási kényszerrel rendelkezik, ugyanakkora tömegű szén-dioxidhoz képest.


A következő vegyületek, vegyületcsoportok okozzák a leginkább az üvegházhatást:

 

  • Vízgőz: ez felel a természetes üvegházhatás kétharmadáért. A légkörben a Föld által kisugárzó hőt a vízmolekulák befogadják, majd minden irányban visszasugározzák. Így felmelegítik a Föld felszínét, mielőtt végleg visszasugárzik az űrbe. A hidrológiai ciklusnak része a légkörben lévő vízgőz része, ez a víz az óceánokból és a szárazföldről kerül a légkörbe, majd újra vissza a párolgás, a lecsapódás és a csapadék révén. Nem növeli a vízgőz légkörbe kerülésének mennyiségét az emberi tevékenység. Viszont a melegebb levegő több nedvességet tartalmaz, így emelkedik a hőmérséklet, ezáltal tovább erősödik az éghajlatváltozás.
  • Szén-dioxid: a megnövekedett üvegházhatás több mint 60 %-áért felel, ez fő üvegházhatást okozó gáz, amit az emberi tevékenység termel. Az üvegházhatású gázkibocsátások 80 %-át teszi ki az iparilag fejlett országokban.
  • Metán: Ez a második legfontosabb üvegházhatásért felelős gáz. Az ipari forradalom óta megduplázódott a légkör metán koncentrációja, ezáltal 20 %-ban megnövelte az üvegházhatás szintjét. Az iparilag fejlett országokban a metán kibocsátás az üvegházhatású gázok 15 %-át teszik ki.
  • Nitrogénoxid: ez az óceánokból és esőerdőkből szabadul fel természetes úton, és a talajban lévő baktériumok hatására. Az ember által befolyásolt források közé tartozik a nitrogén alapú műtrágyák, a fosszilis tüzelőanyagok égetése és az ipari vegyi anyagok előállítása nitrogénnel. Az iparilag fejlett országokban a nitrogénoxid felel 6 %-ban fele az üvegházhatás kialakulásáért.
  • Fluorozott üvegházhatású gázok: ezek nem fordulnak meg a természetben, ezeket az ember fejlesztette ki ipari célokra. Az iparilag fejlett országokban az üvegházhatású gázok körülbelül 1,5 %-át teszik ki.
  • Az emberi eredetű üvegházhatású gáz kibocsátás legfőbb okozója a fosszilis energiahordozók égetése. 2015-ben következik be a globális éghajlati fordulópont, hogy ha nem történik radikális csökkentés a kibocsátást illetően. Ezért nagyon fontosak – és napjainkban előtérbe is kerültek – az alternatív energiaforrások.


A szócikkhez társított címkék:
környezettudatosság
Hirdetés
Médiapédia Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Szépségpédia
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár mindent a borokról szépség, divat, smink