Már 642 szócikk közül válogathatsz.

Az Energiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes energetikai tudástár. Legyél Te is az Energiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A benzin rengeteg jármű üzemanyagaként szolgál.

Folyékony halmazállapotú, oxidációjával (égésével) hatalmas energia szabadul fel. A kőolaj szakaszos lepárlásával kapják. A lepárlás során az egyik legalacsonyabb forráspontú (50 - 150 fok Celsius) frakció a benzin. Ennél alacsonyabb forráspontja csak a reaktorgáznak - földgáznak van. A kőolaj finomítása során, krakkolással a hosszú szén-láncot tartalmazó szénhidrogéneket kisebbekre (5-12 szén atom) darabolják, ezzel is növelve a kőolaj benzin tartalmát.

A benzin minőségéről leginkább az oktánszám árulkodik. Minél nagyobb a benzin oktánszáma, annál jobban ég, és annál kevésbé robbanékony. Meghatározását úgy végzik, hogy egy ismert térfogat-százalék izooktánt (C8H18) tartalmazó üzemanyag tulajdonságait összehasonlítják a vizsgált benzin tulajdonságaival. Az ismert tulajdonságú üzemanyagot izooktán (jól és, nem robbanékony) és heptán (nem ég annyira jól, de nagyon robbanékony) meghatározott arányú keverésével állítják elő. Pl.: ha a vizsgált benzinünk tulajdonságai megegyeznek annak az üzemanyagnak a tulajdonságaival, amely 98 térfogat-százalék izooktánt és 2 térfogat-százalék heptánt tartalmaz, akkor annak a benzinnek 98 lesz az oktánszáma.

A benzin nem csak üzemanyagként, hanem nyersanyagként is jelentős! Műanyagok és gyógyszerek gyártásában is fontos szerepe van. 1 liter benzinből pl.: 10 CD lemezt, vagy 600 műanyag poharat lehet előállítani.

Hirdetés
Médiapédia Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Szépségpédia
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár mindent a borokról szépség, divat, smink