Már 642 szócikk közül válogathatsz.

Az Energiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes energetikai tudástár. Legyél Te is az Energiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Az energiafű kifejezetten energetikai céllal mezőgazdasági méretekben termesztett növénykultúra.Biomassza előállításra és tüzelőanyagként használható.

Olyan gyors növekedésű növény, mely igen magasra nő (2-3 méter), nagy terméshozamú, könnyen betakarítható, ezáltal költséghatékonyan termeszthető. Magas fűtőértéke miatt kiválóan alkalmas tüzelésre.


Hátránya azonban, hogy a nagy növekedés érdekében olyan vegyi anyagokat hasznosít, melyek eltüzeléskor károsítják (korrodálják) azokat a berendezéseket melyben eltüzelik őket, valamint környezetre káros agyagokat bocsátanak ki égésük során. E két ok miatt nem terjedt még el ipari méretű felhasználása.

 

Néhány éve nagy reményeket fűztek az energiafű mint a megújuló energiaforrások egyikének felhasználásához, de eddig nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket annak ellenére, hogy az energiafű-ültetvények telepítését az Európai Unió is támogatja.

Termesztésében még most is nagy tartalékok rejlenek, hiszen az energiafű olyan más kultúrnövények termesztésére alkalmatlan területeken is meghonosítható, melyek így hasznosíthatóak lennének.

 

Elégetése a következő formákban történhet:

 1. Bálázva
 2. Darabolva, tömörítve

Előállítható belőle

 • Fűgáz
 • Biogáz (erjedése során metán és CO2)
 • Bioalkohol (járműipar)

A visszamaradt anyag biotrágyaként használható fel (talajerő visszapótlása).

 

Szarvasi-1 energiafű:
2004 óra államilag elismert fajta, az Alföld szikes talajú, illetve Ázsia arid térségéből gyűjtött magvak keresztezésével nemesítették. (Dr Jankovszky János, Jankowszky Zsolt, Mezőgazdasági Kutató-Fejlesztő Kht., Szarvas)

 1. Évelő, bokros szálfű. Erőteljes, nagy tömegű gyökérzettel rendelkezik, mely 1,8-2,5 méter mélységbe hatol a talajba.
 2. Szürkészöld színű, ritka levélzetű, egyenes, kemény 180-220 cm magas.
 3. Szürkészöld levelei merevek, felületük kissé érdes.
 4. Virágzata egyenes, 20-30 cm hosszú, kalászképű buga.
 5. Hosszú élettartamú (10-15 évig is termeszthető),  betegségekkel szemben ellenálló.
 6. Termesztése bármikor megszűntethető.

Felhasználása:

 • energetikai, ipari, mezőgazdasági céllal. Az energetikai felhasználása szilárd tüzelőanyagként bálásan illetve brikett formájában történhet.
 • Ipari felhasználása: papíripari, ipari rostanyagként (rostlemez).
 • Mezőgazdasági: növénytermesztés (talajjavítás), állattenyésztés (széna-szenázs előállítás, legeltetésre).
   


A szócikkhez társított címkék:
zöldenergia
Hirdetés
Médiapédia Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Szépségpédia
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár mindent a borokról szépség, divat, smink