Már 642 szócikk közül válogathatsz.

Az Energiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes energetikai tudástár. Legyél Te is az Energiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium ajánlása szerint alacsonyabb hőmérsékletet kellene tartani a lakásokban, fürdés helyett a zuhanyozás ajánlott, a mosás 30°C-on javasolt, és rövid ideig kellene csak szellőztetni, valamint energiatakarékos villanyégőket kellene használnunk az energiatakarékos otthon megteremtése érdekében.
 
Ha minden magyar háztartás betartaná ezeket a kívánalmakat, akkor napi 1 000 000 m³-rel csökkenne a gázfelhasználásunk, a felhasználók gázszámlája pedig 7%- kal lenne kevesebb. Ez mindössze 1°C- os hőmérsékletcsökkenést kíván meg, ami alig érzékelhető. Hónap végén azonban érezhető lesz, amikor a csekket megkapjuk a gázszolgáltatónktól, tekintettel a gáz árára.
A zöldtárca javaslata szerint a szobatermosztátokat is le kellene kapcsolni, amikor nem tartózkodik senki a lakásban, így 3°C- kal csökkenne a hőmérséklet háztartásonként, ám 15%- os energiamegtakarítás lenne realizálható.
 
Takarékosabb lenne zuhanyozni, ez ugyanis negyedannyi vizet igényel, mint a kád teljes megtöltése. Csökkenthetjük a vízfelhasználást úgy is, ha pl. nem folyó víznél mosunk fogat, hiszen így egy család akár napi 8 liter vizet is elpazarol.
 
Energiaköltségeket spórolhat még a tudatos energiatakarékosság a konyhában is.
 
A mosásnál is az alacsony hőfokú program használatára kellene törekednünk, hiszen pl. a 40°C- ról 30°C-ra visszaállított program 40% energiamegtakarítással jár.
 
Az energiatakarékos izzók forintban mérve is nagyon hasznosak. Érdemes ezeket választani a hagyományos helyett. Ezenkívül húzzuk ki a mobiltelefon-töltőt a csatlakozóból és miden elektromos készüléket kikapcsoljunk, ha nem használjuk.
 
A minisztérium szerint a huzatos nyílászárók akár 10%- kal is megnövelhetik a lakás hőveszteségét. Ezért, amennyire csak tehetjük, minél előbb le kell őket cserélni jól záródó, dupla üvegű ablakokra és ajtókra.  
Szellőztetésnél sokkal jobb, hogyha nagyra tárjuk az ablakokat és kereszthuzatot csinálunk pár percig, mintha folyamatosan hagynánk a hőt elillanni a résnyire nyitott ablakokon keresztül.
Mindemellett a  falak hőszigetelése is nagyon fontos, ezen állhat vagy bukhat az egész hőveszteség. A fűtési energia akár 30%- át is meg lehet spórolni egy jó hőszigeteléssel.


A szócikkhez társított címkék:
energiatakarékosság , tippek
Hirdetés
Médiapédia Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Szépségpédia
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár mindent a borokról szépség, divat, smink