Már 642 szócikk közül válogathatsz.

Az Energiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes energetikai tudástár. Legyél Te is az Energiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


 Egyre nagyobb az igény napjainkban a megújuló energiaforrásokra, a zöld energiák többsége viszont rendkívül hullámzó teljesítményt nyújt, néha a szükségesnél több, néha kevesebb energiát állítanak elő. Így fontos feladat az alternatív energiák tárolása.


A szélenergia esetében, mivel a szél éjszaka sokszor erősebben fúj, az ekkor keletkezett fölös energia eltárolásával hasznosítani lehetne azt a pluszt napközben.


Az egyik gyakori módszer a tárolásra a hatalmas méretű akkumulátorokkal, vagy levegő összesűrítésével történő tárolás.

Másik lehetőség a hidroelektromos tárolás, amikor a vizet hegynek felfelé pumpálják, ha energiafölösleg áll fenn, majd visszafolyatják vízturbina segítségével, ha megnövekszik az energiaszükséglet. Végül átalakítják a víz helyzeti energiáját elektromos energiává.

A legújabb ötlet a tárolásra a jég formájában történő szélenergia tárolás, amit a Calmac Booth vállalat gondolt ki. Egy hatalmas tartályokból álló, hibrid hűtőrendszert alakított ki, amik előállításához erősen lehűtött polietilént alkalmaztak. A hőcserét egy vízzel körülvett spirális, polietilén cső biztosítja.


A nyári időszakokban a hűvösebb, éjszakai órákban készíti a jeget, másnap viszont, amikor meleg van és megnő az energiaszükséglet, akkor az éjszaka eltárolt energia felhasználható a légkondícionáló működtetésével. Azon túl, hogy ez egy környezetkímélő megoldás lenne, 20-40 %-kal is csökkentené az energia-költségeket.


A szócikkhez társított címkék:
energia , energiatárolás , környezettudatosság
Hirdetés
Médiapédia Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Szépségpédia
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár mindent a borokról szépség, divat, smink