Már 642 szócikk közül válogathatsz.

Az Energiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes energetikai tudástár. Legyél Te is az Energiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
HirdetésA kompakt fénycső energiatakarékos világítást eredményez. Az 1980-as években terjedt el. Hasonlóan működik, mint a hosszú rúd alakú fénycsövek, csak az alakja más. Ahhoz, hogy működjön a fénycső szükség van egy áramkorlátozó elemre és egy gyújtóra. Van olyan változata is, amelyben a lámpa nincs beépítve a meghajtó áramkörökkel, ezeket általában nem otthoni használatra szánják, hanem például hotelek vagy repülőterek világítására.

 

Ezeknek a csatlakoztatása kettő vagy négy csapos érintkezővel van megoldva. Kettővel akkor, ha a gyújtó már egybe van építve a lámpával, néggyel pedig akkor, ha mindhárom elem különálló. A normál izzó helyére beépíthető kompakt fénycsövek már tartalmazzák mindkét elemet. Változatos formában, méretben és színhőmérsékletben kaphatóak.

Jellemző rá, hogy hosszú élettartamú, jó hatásfokú. Hátránya a bemelegedési idő és az izzóénál gyengébb színvisszaadás. Formáját tekintve lehet csupasz vagy burával ellátott, ezek működésükben is eltérnek egymástól.

Hirdetés
Médiapédia Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Szépségpédia
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár mindent a borokról szépség, divat, smink