Már 642 szócikk közül válogathatsz.

Az Energiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes energetikai tudástár. Legyél Te is az Energiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Mechwart András gépészmérnök, a magyar villamosipar elindítója.

1834. december 6.-án született Scheinfurt-ban. Szülei szűkös anyagi helyzete miatt csak állami iskolát végzett, majd inasnak adták egy lakatos mellé. Lakatosvizsgája olyan jól sikerült, hogy a város elöljáróságai is felfigyeltek rá, és tanulni küldték az augsburgi politechnikumba. Itt 1855-ben szerezte meg mérnöki oklevelét.

A Károly Lajos vasúti igazgatóságnál kezdett dolgozni, négy évvel később azonban Magyarországon telepedett le. Ganz Ábrahám meghívta a gyárába dolgozni 1859-ben. Ekkor még egy kis vasöntőműhely volt a Ganz-gyár, Mechwart hamarosan több javítást és műszaki ésszerűsítést hajtott végre. A hazai vasútépítkezések miatt a gyár elkezdett fejlődni.
1865-től Ganz már a vezetés egy részét is Mechwartra bízta. 1867-ben a gyárnak már öt része volt: öntöde, gépműhely, lakatos-, kovács-, valamint mintaasztalos-műhely. Az elért eredményeket kiállítási sikerek is tükrözik.     

Ganz Ábrahám 1867 decemberében meghalt. A vállalat vezetését az örökösök Eichleiterre, Kellerre és Mechwartra bízták. A gyár ekkor felvette a Ganz és Társa nevet. Két évvel később az örökösök eladták a gyárat, így Mechwart műszaki igazgató lett, a gyár pedig a Ganz és Társa Vasöntő és Gépgyár Rt. nevet vette fel.
A válság miatt Eichleiter és Keller kiléptek a gyárból, így Mechwart lett 1874-től a gyár vezérigazgatója. A válság azonban őt is megrázta, megpróbált több lábon állni, ezért létrehozta 1878-ban a Ganz-gyár elektromos osztályát.

Ez a döntése volt az, ami a gyárat a világszínvonalra emelte. Olyan szakemberekkel dolgozott ekkor együtt, mint Zipernowsky Károly, Bláthy Ottó Titusz, [Déri Miksa]?, Kandó Kálmán, Neustadt Lipót és Fischer Béla. Számos kiváló mérnök került ki a gyárból, illetve számos találmány született itt.

Ebben az időben vette át a pesti vagongyárat is. Találmányai közé tartozik a gőzüzemű illetve petróleumüzemű szántógép is. Ezt 1896-ban találta fel.

Számos találmány megalkotásában társfeltalálóként működött. A két legjelentősebb önálló találmánya a hengerszék és a forgóeke. A hengerszék a malomipar legfontosabb része. Ő az eddigi porcelán hengereket, kéregöntésű acélhengerekre cserélte, azáltal a gabonát sokkal finomabbra és tökéletesebbre őrölték. Ezzel megalapozta a magyar malomipar hírnevét, mivel világszerte keresett lett a találmánya.

Mechwart munkássága a műszaki kultúránk erősen meghatározó része. Vállalatigazgatóként és feltalálóként is jelentős szerepet játszott abban, hogy a 19. század utolsó harmadában a magyar gép-, és villamosgépipar jelentette a világszínvonalat.

Ezért számos elismerésben részesítették. Ilyenek: a Ferenc József-rend, Vaskorona-rend, kereskedelmi érdemei méltánylásául az Osztrák-magyar Bank igazgatósági tagjává választotta. Az MTA az első Wahrmann aranyéremmel jutalmazta 1897-ben és nemességet kapott 1899-ben.

Hirdetés
Médiapédia Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Szépségpédia
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár mindent a borokról szépség, divat, smink