Már 642 szócikk közül válogathatsz.

Az Energiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes energetikai tudástár. Legyél Te is az Energiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Zipernowsky Károly magyar mérnök, a váltakozó áram atyja, a transzformátor egyik feltalálója.

 

1853. április 4-én született Budapesten. Iskoláit a fővárosban végezte. Pályafutását gyógyszerészként kezdte, 3 évig dolgozott Kecskeméten, de már akkor érdeklődött az elektromosság iránt. Később, 1872-ben be is iratkozott a Királyi József Műegyetemre.

 

Negyedévesen már előadásokat tartott az elektrotechnikáról. Az egyik ilyen előadásán figyelt fel rá Mechwart András, aki meghívta a Ganz és Társa elektromos osztályának megszervezésére, mert látta benne a világosság gyakorlati alkalmazásának lehetőségeit.

 

Ő is hozzájárult ahhoz, hogy nagyhírű gyárrá fejlődjön a Ganz Villamossági Művek. Először az egyenáramú gépek és az elektromos világítás tökéletesítésével foglalkozott. 1878-ban készítette el az első [dinamó]?ját, amely a Ganz utcai műhely világítását biztosította. Később a Fővárosi Takarékpénztár Kálvin téri palotáját világította be.

 

1881-ben fejlesztette ki ívlámpáját, az ő tervei alapján készült a Nemzeti Színház villanyvilágítása 1882-ben. Ez volt a világon a harmadik elektromosan világított színház (és itt már váltóáramot használt). Zipernowsky váltakozó áramú generátorainak köszönhető az a gőzvilágítógép, amely 30 éven keresztül biztosította a Keleti pályaudvar világítását.

 

A szénszálas izzólámpa felfedezése után fontossá vált az energia gazdaságos szállítása nagyobb távolságra. Zipernowsky érdeklődése ekkor a váltakozó áram előállítására és felhasználásra terelődött.

1883-ban Déri Miksával felismerték a többfázisú áramrendszerek előnyét, ezáltal egy öngerjesztésű, váltakozó áramú generátort szerkesztettek. Bláthy Ottó Tituszszal és Déri Miksával közösen dolgozták ki a transzformátort, amely magas feszültségűvé alakítja az elektromos áramot. Első szabadalmukat 1885. január 2-án jelentették be, ez a nagyfeszültségű váltóáram párhuzamosan kapcsolt transzformátorok segítségével történő elosztására vonatkozott. Második szabadalmuk tárgya a „tetszőleges áttételű, zárt vasmagos transzformátor és váltakozó áramú áramelosztó rendszer párhuzamosan kapcsolt transzformátorokkal” volt.

A transzformátort 1885. május 1-jén mutatták be a Magyar Országos Kiállításon, az egész világ felfigyelt rá. Találmányuk utat nyitott az elektrotechnika továbbfejlődéséhez.

 

Foglalkozott a nagyvasutak villamosításának gondolatával is. Több tanulmánya jelent meg ebben az időben, többek között a „Nagysebességű elektromos vasutak” című.

 

Zipernowsky 1895-ben otthagyta a Ganz gyárat, és a Műegyetem elektrotechnikai tanszékének tanára lett.

1893-ban a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagjává választották. Az 1900-as párizsi világkiállításra készített összeállításában 40 saját, illetve másokkal közösen alkotott találmányának leírását közölte. Érdeklődése a hétköznapi szerkezetekre, háztartási gépek megoldásaira is kiterjedt, vezetékszerelvényeket, bajonettzáras lámpafoglalatot is tervezett.

 

1905-től 33 éven át a Magyar Elektrotechnikai Egyesület elnökeként is tevékenyen részt vett a hazai találmányok és kutatások összehangolásában és felkarolásában.

 

1942. november 29-én hunyt el Budapesten.

 


A szócikkhez társított címkék:
Ganz , transzformátor , Zipernowsky
Hirdetés
Médiapédia Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Szépségpédia
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár mindent a borokról szépség, divat, smink