Már 642 szócikk közül válogathatsz.

Az Energiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes energetikai tudástár. Legyél Te is az Energiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Meddő energiáról beszélünk akkor, ha az [áram]? hullámai és a feszültség között fáziseltolódás lép fel a váltakozó áramú áramkörben. Ezt a fáziseltolódást az áramot késleltető hálózatra kapcsolt villanymotorok és [tekercs]?ek, illetve az áramot „siettető” kondenzátorok és más kapacitások okozzák. Ezekben az esetekben az áram csökkent mértékben hasznosul és [túláram]?ot okoz, ami miatt ellensúlyozni kell ezt a folyamatot.
 
Minden elektromágneses gépnél és készüléknél a hatásos teljesítményen kívül fellép a meddő teljesítmény is. Ezeknél az eszközöknél mágneses mező jön létre a rákapcsolt áram frekvenciájának ütemében, ami utána megszűnik. Ezt a teljesítményt azonban nem használjuk fel, csak tárolódik, és amint megszűnik a mágneses mező, visszafolyik a hálózatba.
 

Hirdetés
Médiapédia Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Szépségpédia
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár mindent a borokról szépség, divat, smink