Már 642 szócikk közül válogathatsz.

Az Energiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes energetikai tudástár. Legyél Te is az Energiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A naperőmű a megújuló energiaforrások csoportjába tartozik. Az a különbség a hagyományos erőművek és a naperőművek között, hogy a naperőművek nem termelnek szén-dioxidot, tehát nincs környezetkárosító hatásuk, nem járulnak hozzá a [globális felmelegedéshez]?. A naperőművek működési elve, hogy tükröket helyeznek el félkör alakban úgy, hogy azok a visszaverődő sugarakat egy magas betontoronyra gyűjtsék össze. Ott vízzel teli csövek vannak elhelyezve, és a napsugarak hatására ezekben nagynyomású gőz keletkezik, amivel áramfejlesztőket lehet működtetni. A naptorony-erőművek tükörrendszere álló vagy mozgatható tükrökből áll.
 
 
Napenergiával hidrogént is elő lehet állítani.
 
Az első erőmű 1982 és 1988 között épült (Barstow, CA, Mojave-sivatag). A második erőmű 1994 és 1999 között épült, ez az elsőnek a továbbfejlesztett változata. Jelenleg az USA-ban, Kaliforniában, Mexikóban, Izraelben, Franciaországban, Németországban és Japánban működnek naptorony-erőművek. Magasságuk 60-450 m közötti. A tükrök száma a 100-tól 2000-ig is terjedhet. Teljesítményük 60 kW-tól 500 MW-ig terjed, a tükröző felületek nagysága 1000 m2-1,6 km2
 
 
Érdemes ezzel az alternatív energiával foglalkozni, mert nagy jövő előtt áll, és meg kell próbálni a lehetőségeinkhez képest hasznosítani.
 
Naperőművek a világon:
 
  • Németország: Waldpolenz naperőmű.
  • Ausztrália: King’s Canyon naperőmű és White Cliffs naperőmű.
  • Spanyolország: PS10 naperőmű, Tres naperőmű, Monte Alto naperőmű és Andasol 1 naperőmű.
  • Amerika: Nellis naperőmű, Nevada naperőmű, Mojave-sivatag naperőmű és SEGS naperőmű.
  • Algéria: Hassi R’mel naperőmű.
  • Portugália: Sepra naperőmű.
 
Magyarországon a [Mátrai Erőmű]? tett egy óriási lépést a megújuló energiák hasznosításában. 2009-ben tervbe vették egy naptükör-park megépítését. Tíz hektárt borítanának be tükrökkel, amelyek összegyűjtik a napsugarakat. Újdonság lenne a tervezetben, hogy algákat is bevonnának, amik a keletkező szén-dioxidot gyorsabban lebontják. Egyelőre az uniós pályázati források megnyílására várnak az RWE német anyacéggel együtt, hogy elkezdhessék a 20 megawatt teljesítményű blokk megvalósítását.
 
Képforrások:
 


A szócikkhez társított címkék:
naperőmű
Hirdetés
Médiapédia Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Szépségpédia
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár mindent a borokról szépség, divat, smink