Már 642 szócikk közül válogathatsz.

Az Energiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes energetikai tudástár. Legyél Te is az Energiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A napkollektorok olyan eszközök, amelyek által közvetlenül vagy közvetve hasznosítható a napenergia. Az energia a napfény formájában áll rendelkezésre, amely egy elektromágneses sugárzás infravörös (hosszú) és ultraibolya (rövid) hullámhosszon.


A napenergia használhatósága nagyban függ az időjárási viszonyoktól, valamint a napkollektorok felületének helye és iránya szerint, de általánosságban elmondható, hogy átlag 1000 Watt/m2 hasznosítható derült égbolt és jól tájolt napkollektorok esetén.
 

Egy napkollektor rendszer gyorsabb megtérülése érdekében, fontos a napkollektor felület optimális méretezése, a megfelelő teljesítményű napkollektorok alkalmazása és a magas hatásfokú működés.
Egy napkollektor megtérülése annál hamarabb következik be, minél magasabb a kihasznált órák száma.

 

A napkollektorokat alkalmazzák:

  • Szabadtéri vagy fedett medencék fűtésére,
  • Használati-melegvíz (HMV) készítésre
  • Épületek kiegészítő fűtésére

Szabadtéri vagy fedett medencék fűtésére: Szabadtéri medencék fűtésére egyszerű, viszonylag olcsó, lefedés nélküli napkollektorokat is eredményesen lehet alkalmazni a napenergia hasznosítására. Ezeket a napkollektorokat elsősorban erre a célra is gyártják.
A lefedéssel készült napkollektorok – síkkollektorok - nagyobb teljesítménye viszont, hidegebb napokon érvényesül, ezért nyáron, medencefűtés esetén ezekkel, a napkollektorokkal 15%-kal nagyobb teljesítmény érhető el.

Fedett medencék fűtése esetén vákuumos kollektorokkal kb. 5%-al érhető el jobb eredmény, mint a síkkollektorokkal, de ezt kárpótolja a tartóssága és a kisebb beruházási költség.

 

 

Meleg víz készítésére használt napkollektorok: Ebben az üzemállapotban a síkkollektorok és a vákuumos kollektorok hatásfoka közel megegyezik, 60% körüli érték, ezért ebben az esetben az olcsóbb és könnyen kivitelezhető síkkollektorok alkalmazása ajánlott.

 

 

Épületek kiegészítő fűtése: Ebben az esetben a vákuumcsöves és a síkkollektornak van a legjobb hatásfoka, mivel ilyenkor jelentkezik a kiváló hőszigetelés előnye.


A szócikkhez társított címkék:
készülék , zöldenergia
Hirdetés
Médiapédia Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Szépségpédia
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár mindent a borokról szépség, divat, smink