Már 642 szócikk közül válogathatsz.

Az Energiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes energetikai tudástár. Legyél Te is az Energiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Légkondicionáló készülék egy kültéri és beltéri egységre osztott résszel. A kültéri egység tartalmazza a nagyobb, zajt keltő, teljesítményért felelős összetevőket (például a kompresszort, a kondenzátor ventillátora stb.), a beltéri egység pedig az elpárologtatót, a belső ventillátort, a légszűrőket, és a vezérlő elektronikát foglalja magába.

 

A hagyományos klímával szemben az előnye az, hogy a nagyobb, zajt keltő elemek a kültéri egységben helyezkednek el, így alkalmazásuk nagyobb komforthoz juttatja használóját. A két egység között az összeköttetés a hűtőkörfolyamat rézcsövei, az elektromos tápláló és a jelátvivő kábelek formájában valósul meg. Emiatt a beszerelésük mindenképpen klímaszakemberek hozzáértését igényli.

Az általánosságban vette klímák említésénél általában a split klímákra gondolunk. Ezek beltéri egységei az oldalfalra, a mennyezet alá vannak telepítve.

Az elpárologtatón lecsapódó párát (más néven kondenzvízet), ami a split klímák beltéri egységeiben van, a klimatizált helyiségből el kell vezetni, például lefolyóba stb. A kondenzvíz az egészségre nem káros, a szoba párájából keletkezik. Az elpárologtatón keresztül áramlik a helyiség levegője, ami energiája egy részét átadja a hűtőtestnek. A levegőből kicsapódik a pára a hőmérsékletcsökkenés miatt, és ez okozza a kondenzvíz-jelenséget.

 

Multi-split klíma

 

Ezeknél a kültéri egységekre több beltéri egység is köthető, így nagyobb, több helyiségből álló épületeknél is alkalmazható. Alkalmasak arra, hogy a különböző helyen elhelyezett beltéri egységeken, különböző hőmérsékletet is be lehessen állítani. A korszerűbb gépek már arra is alkalmasak, hogy ugyanabban az időben az egyik helyiséget hűtsük, amíg a másik fűtési üzemmódban működjön.

Infra távirányítóval vannak felszerelve a split klímák, hogy a funkciók válogatása ne okozzon problémát. Vannak olyanok is, melyeknek a távirányítója falra szerelt termosztát formájában van kivitelezve, de ezekhez tartozik külön infra távirányító is.

 

Felszereltségüket tekintve a legfelsőbb kategóriába tartoznak a split klímák. Opcióként választhatunk hozzá professzionális szűrőrendszereket (plazmaszűrő), invertert is. Kialakításukban több típusuk is létezik: álmennyezeti kazettás split klíma; légcsatornázható split klíma; oldalfal split; parapet split klíma.


A szócikkhez társított címkék:
klíma , split
Hirdetés
Médiapédia Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Szépségpédia
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár mindent a borokról szépség, divat, smink