Már 642 szócikk közül válogathatsz.

Az Energiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes energetikai tudástár. Legyél Te is az Energiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Növényi olajokból vagy állati zsírokból tevődik össze, ami fosszilis hajtóanyag helyettesítéseként, vagy azzal keverve pótanyagként használható. A kőolajjal szemben a biodízel alapanyagai viszonylag gyors biológiai folyamatoknak az eredménye.

 

A legkedvezőbb tulajdonságú olajnövények közé tartozik a repce, a napraforgó, a szója és egyes pálmafajták. Ezekből készül a biodízel. 
 
Biodízel fajták:
  • RME – repce-metilészter
  • SME – napraforgó-metilészter
Története
 
Az 1970-es évek kőolajválsága miatt előtérbe kerültek a megújuló energiaforrások. A válság azért alakult ki, mert a kőolaj használata felgyorsult, ami aggodalmat okozott a kőolajtermelő államoknak, mivel attól féltek, hogy kőolajtartalékuk gyors csökkenésével elszegényedhetnek. Megemelték a kőolajtermékek árát, és a hirtelen emelés komoly krízis kiindulópontjának tűnt. A szegényebb országokat ez nagyon súlyosan érintette. Tehát kialakult az igény a fosszilis üzemanyagokat helyettesítő alternatív üzemanyagok fejlesztésére. A gazdasági érdekek mellett a globális felmelegedés, a túlnépesedés, és a környezetvédelem problémái is fokozták a biológiai eredetű, alternatív hajtóanyagok iránti igényt. 
 
A biodízel környezetvédelmi előnyei
 
  • A fosszilis üzemanyagoknál sokkal kisebb mértékben terheli a környezetet, ezáltal hozzájárul a Kiotóban vállalt kötelezettség betartásához, lassítja a globális felmelegedést. 
  • Hozzájárul a nemzetközi piacokon értékesíthető CO2 megtakarítás keletkezéséhez (CO2-ból csak annyit bocsát ki, amennyit az alapanyagként felhasznált növény növekedése során felvett) 
  • Mivel előállítása kevesebb energiát igényel, a gyártás során kevesebb az energiafelhasználás és a CO2 kibocsátás. 
  • Nem toxikus anyag, így az emberek, az állatok egészségére nem ártalmas, 
  • 30%-os bekeverési arányig nincs szükség a jármű alkatrészeinek kicserélésére, 
  • Forgalmazásához nem kell a jelenlegi kúthálózatokat átalakítani, 
  • Forráspontja 150°C, így sokkal biztonságosabb, mint a dízel üzemanyag (77°C), 
  • Bár energiatartalma alacsonyabb, teljesítménye csupán 5-10%-kal marad el a dízelétől. 

 

 


A szócikkhez társított címkék:
biodízel , üzemanyag
Hirdetés
Médiapédia Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Szépségpédia
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár mindent a borokról szépség, divat, smink