Már 642 szócikk közül válogathatsz.

Az Energiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes energetikai tudástár. Legyél Te is az Energiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


 A tudatosan élő és környezetét óvó, a jövőbe tervező emberek számára megfelelő természeti energiát hasznosító ház vagy akár iroda az úgynevezett „zéró ház”.

Lényege az, hogy a ház tartja fent saját magát, megtermeli a működéséhez szükséges energiákat, ami akár a világításhoz, akár a fűtéshez szükséges. Mindehhez nincs szükség idegen energiára. Ami adott hozzá: napkollektorok, napelemek, hőszivattyú, szélerőmű.

Az emberiség jövőjét féltő tudósok és politikusok egyre inkább próbálnak rávilágítani, hogy mennyit segítene a fosszilis energiahordozók fogyasztásának visszafogása. Az általuk bemutatott energiagazdálkodási módok mind környezetbarátok és segíti a fejlődést is, hiszen ipari mértékben is gazdaságosak.

Ám az atomenergia még jóformán használhatatlan, nem elég biztonságos, és ameddig ezt nem tudják szabályozni, addig az energiaigény csak a fosszilis energiahordozókkal elégíthető ki. Mivel ezek az energiahordozók végesek, így közel állunk ahhoz, hogy a Föld kőolaj és földgáz készlete elérje a kritikus, minimális szintet.

Sokak már áttértek a megújuló energiával való áramtermelésre, fűtésre, hűtésre és melegvíz-előállításra. Napelem segítségével áramot termelnek, napkollektor és hőszivattyú használatával fűtenek.

Néhány éven belül Magyarországon is sokkal többen fogják használni a megújuló energiaforrásokat, főként fűtés céljából, valamint melegvíz előállítására.

A megújuló energiák használata egy olyan jövőképet tár elénk, mely a környezetünk megóvásában hatalmas lépést jelentene. Az ún. „zéró ház” meghagyná az otthonunkat saját környezetében és a természet adta energiákkal szabadon gazdálkodhatnánk anélkül, hogy egy magas áram- vagy gázszámla venné el a kedvünket. E nélkül csak megvárjuk a legrosszabb esetet, míg a fosszilis energiahordozók készlete el nem éri a minimális szintet, ezzel megfosztva magunkat a széntől, olajtól és gáztól.


A szócikkhez társított címkék:
energiatakarékosság , ház , háztartás
Hirdetés
Médiapédia Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Szépségpédia
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár mindent a borokról szépség, divat, smink