Már 642 szócikk közül válogathatsz.

Az Energiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes energetikai tudástár. Legyél Te is az Energiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


 Más néven geotermikus energia. Föld belsejében keletkező, a földi hő-áramban meghatározott szintig feljutó és ott a kőzetekben, illetve a pórusvízben tárolódó termikus energiamennyiség.

 

A Föld magjában körülbelül 7000 °C hőmérséklet uralkodik. A föld felszínétől annak középpontja felé haladva a föld hője átlagosan mintegy 30°C/km melegedést mutat. Ez területenként változik, Magyarországon például az emelkedés az 50-60 °C-t is eléri, 2 km mélységben már 100°C körüli.

Kiaknázásának jelentőssége, hogy az egyik legkönnyebben elérhető, korlátlanul kiaknázható [zöld energia]?.

Felhasználása egyre jobban elterjed, mivel a fejlett társadalmak által jelenleg leginkább használt [fosszilis energiahordozók]fosszilis energiahordozók'">? (például kőolaj) ára folyamatosan emelkedik, a rendelkezésre álló készletek kritikus mennyiségre csökkentek.

A földenergia elméleti háttere:

Bolygónk belsejében olyan radioaktív izotópok találhatóak, mint a thórium 232, uránium 238, kálium 40. Ezek lassú bomlása során hő szabadul fel. Mivel a radioaktív bomlás mértéke exponenciálisan csökken, a Föld megalakulása után közvetlenül, a bomlásból származó hő valószínűleg mintegy ötszöröse volt a mainak.

A földenergia kitermelésének módjai:

·         Mélyfúrással hő, termálvíz vagy gőz formájában. (ez utóbbi kettő a legelterjedtebb

o   A világ néhány kivételes helyén (például Izlandon, az USA-ban, vagy Új-Zélandon) gőz formájában hozható felszínre, ami hőmérséklete és felhasználhatósága miatt a leggazdaságosabb megoldás.

o   A föld legtöbb országában található 30-100°C hőmérsékletű termálvíz. (Magyarország kifejezetten gazdag hévízvagyonnal rendelkezik.)

·         Vulkáni energia kinyerése (egyelőre a technológiai kutatásoknál tart)

·         Hőszivattyúkkal, melyek a technológia segítségével a viszonylag kis hőkülönbségből is képesek kis energiabevitel mellett gazdaságos hőenergia kinyerésére.

A földenergia felhasználásának módjai:

Közvetlen felhasználás:

o   A kinyert termálvíz használható közvetlenül fűtésre

o   Mezőgazdaságban légtér-, talaj-, vegetációs fűtésre (növényházak, fóliasátrak)

o   Állattenyésztésben fűtésre, algatelepek vízellátására, termények, takarmányok szárítására, öntözővíz előmelegítésre.

o   Termál és gyógyfürdők vízellátására.

Közvetett felhasználás:

o   A gőz formában felhozott geotermikus energia közvetlenül használható [villamos energia]? termelésre, hiszen jelenleg is az [erőmű]?vekben lévő generátorok nagy részét gőzzel hajtják..

o   Közvetetten használati melegvíz melegítésére

o   [Hőszivattyúk]? segítségével fűtésre, használati melegvíz előállítására.

o   Talajkollektor

o   Talajszonda

o   Talajvíz

 


A szócikkhez társított címkék:
földenergia , geotermikus energia , hőszivattyú , talajkollektor , talajszonda , talajvíz
Hirdetés
Médiapédia Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Szépségpédia
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár mindent a borokról szépség, divat, smink