Már 642 szócikk közül válogathatsz.

Az Energiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes energetikai tudástár. Legyél Te is az Energiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A napelemek olyan szilárdtest eszközök, amelyek a fénysugárzás energiáját közvetlenül villamos energiává alakítják. Az energiaátalakítás alapja, hogy a fény elnyelődésekor mozgásképes töltött részecskéket generál, amiket az eszközben az elektrokémiai potenciálok, illetve az elektronkilépési munkák különbözőségéből adódó beépített elektromos tér rendezett mozgásra kényszerít.

 

A napelemekből kinyerhető teljesítmény függ a fény beesési szögétől, a megvilágítás intenzitásától, és a napelemre csatolt terheléstől. A fény intenzitását kevéssé tudjuk befolyásolni, míg a másik két paraméter elméletileg igen.
 

A napelem beépítése szerint lehet fix vagy napkövető jellegű. A fixen beépített napelem maximum 6 órán keresztül képes napfényt elnyelni.  A napelemet a nap folyamán vízszintesen forgatnunk, függőlegesen billentenünk kell, hogy a napsugár beesési szöge a lehető legkisebb mértékben térjen el a merőlegestől, ahhoz, hogy egész nap az időjárás által megengedett maximális teljesítményt tudjuk gyűjteni. Ehhez a telepítési hely megválasztására is nagyobb gondot kell fordítani és plusz elektronikát és mechanikus elemeket kellene felhasználni.

A fix beépítésnél a ház tetőszerkezete a napelemtartó. A besugárzás mértéke változhat, pl. amikor lemegy a Nap vagy eltakarják a felhők.  Arra az esetre, amikor a napelem nem tud folyamatosan energiát szolgáltatni, valamilyen átmeneti energiatárolót kell alkalmaznunk a rendszerben, amivel áthidalhatjuk az alacsonyabb napfényintenzitású időszakokat.


Az energia hasznosításának másik útja, amikor invertert alkalmazunk. Az i[nver]?ter a napelem egyenáramát váltóárammá alakítja át, és visszatáplálja a hálózatba. A visszatáplálás természetesen a hálózat periódusával szinkronizálva lehetséges.
A teljesítmény növelésének egyik módja sok apró lencse alkalmazása, amelyek a napfényt, a beesési szögtől függetlenül, a napelemekre fókuszálják.

1 négyzetméternyi napelem éves szinten mintegy 100 kWh áramot képes biztosítani.


 


A szócikkhez társított címkék:
készülék , zöldenergia
Hirdetés
Médiapédia Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Szépségpédia
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár mindent a borokról szépség, divat, smink