Már 642 szócikk közül válogathatsz.

Az Energiapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes energetikai tudástár. Legyél Te is az Energiapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


 Az elektromos áram az 1700-as évek kísérleti eredményei óta mára korunk nélkülözhetetlen eszközévé vált. A mindennapi életben annyira természetessé vált a használata, hogy szinte észre se vesszük jelenlétét - de a folyamatos áramellátás egyre növekvő igényeket kell, hogy kielégítsen.

Az áramellátás minden esetben, mérettől függetlenül egy áramkör. Ehhez szükséges:

1. Áramforrás, mely felhasználásától függően lehet relatíve rövid élettartamú galvánelem, többszörös feltöltési lehetőségével hosszabb élettartamú akkumulátor, vagy folyamatos áramellátást biztosító generátor. A generátor működési elvét használó, nagy léptékben áramot termelő berendezések az erőművek.

Az erőművek mechanikai energiából állítanak elő elektromos áramot, a mechanikai erő természetből kinyerésének formái alapján osztályozva megkülönböztetünk:

Hő által működtetett erőműveket:

- fosszilis energiahordozók elégetésével működő erőműveket, mint a gáztüzelésű erőmű, kőolaj-tüzelésű erőmű, vagy a széntüzelésű erőmű,

- alternatív fűtési megoldásokkal működő erőműveket, mint a biomassza erőművek, hidrogén erőmű, vagy a naperőmű,

- nukleáris energia által működtetett erőművek, mint az atomerőmű,

Mozgási energia által működtetett erőműveket:

- vízből kinyert mozgási energiával működő árapály erőmű, vízerőmű,

- levegőből kinyert mozgási energiával működő szélerőmű,

2. Összekötő vezeték, mely az elemek, akkumulátorok által táplált kisebb elektromos eszközökben lehet akár tizedmilliméternyi (mikroelektronikai eszközökben akár ezredmilliméteres értékekkel mérhető) szélességű, pár milliméter hosszúságú nyomtatott vezető, vagy a lakossági és ipari áramellátásban használt [távvezetéki hálózat]?, kábelhálózat, elektromos átviteli hálózat, elektromos elosztó hálózat.

Napjainkban több kísérlet is alátámasztotta, hogy megfelelő berendezésekkel maga a levegő is használható vezető közegként, így a jövőben használt elektromos készülékeknek nem lesz szükségük fizikai vezetékekre.

3. Fogyasztó, mely bármilyen elektromos készülék lehet, felhasználástól függetlenül.

A fogyasztókat vagy valamely egyéni felhasználáshoz készült áramforrás üzemelteti, vagy gyártás közben kialakítják hozzájuk a megfelelő elem, akkumulátor vagy hálózati csatlakoztathatóságot, ellátják a működésükre jellemző általános jelölésekkel. (Szabvány elektromos csatlakozók a világban, szabvány elektromos csatlakozók Magyarországon)


A szócikkhez társított címkék:
áramellátás
Hirdetés
Médiapédia Patikapédia Ecopédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Szépségpédia
marketing és média tudástár egyészségügyi enciklopédia gazdasági, pénzügyi tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár mindent a borokról szépség, divat, smink